Sutra Navigation: Pragnapana ( प्रज्ञापना उपांग सूत्र )
Search Details
Mool File Details |
|
Anuvad File Details |
|
Sr No : | 1006560 | ||
Scripture Name( English ): | Pragnapana | Translated Scripture Name : | प्रज्ञापना उपांग सूत्र |
Mool Language : | Ardha-Magadhi | Translated Language : | Hindi |
Chapter : |
पद-३ अल्पबहुत्त्व |
Translated Chapter : |
पद-३ अल्पबहुत्त्व |
Section : | Translated Section : | ||
Sutra Number : | 260 | Category : | Upang-04 |
Gatha or Sutra : | Sutra | Sutra Anuyog : | |
Author : | Deepratnasagar | Original Author : | Gandhar |
Century : | Sect : | Svetambara1 | |
Source : | |||
Mool Sutra : | [सूत्र] दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा पुढविकाइया दाहिणेणं, उत्तरेणं विसेसाहिया, पुरत्थिमेणं विसेसाहिया, पच्चत्थिमेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा आउक्काइया पच्चत्थिमेणं, पुरत्थिमेणं विसेसाहिया, दाहिणेणं विसेसाहिया, उत्तरेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा तेउक्काइया दाहिणुत्तरेणं, पुरत्थिमेणं संखेज्जगुणा, पच्चत्थिमेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा वाउकाइया पुरत्थिमेणं, पच्चत्थिमेणं विसेसाहिया, उत्तरेणं विसेसाहिया, दाहिणेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा वणस्सइकाइया पच्चत्थिमेणं, पुरत्थिमेणं विसेसाहिया, दाहिणेणं विसेसाहिया, उत्तरेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा बेइंदिया पच्चत्थिमेणं, पुरत्थिमेणं विसेसाहिया, दाहिणेणं विसेसाहिया, उत्तरेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा तेइंदिया पच्चत्थिमेणं, पुरत्थिमेणं विसेसाहिया, दाहिणेणं विसेसाहिया, उत्तरेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा चउरिंदिया पच्चत्थिमेणं, पुरत्थिमेणं विसेसाहिया, दाहिणेणं विसेसाहिया, उत्तरेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा नेरइया पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा रयणप्पभापुढविनेरइया पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा सक्करप्पभापुढविनेरइया पुरत्थिमपच्चत्थिमउत्तरेणं, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा वालुयप्पभापुढविनेरइया पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा पंकप्पभापुढविनेरइया पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा धूमप्पभापुढविनेरइया पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा तमप्पभापुढविनेरइया पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा अहेसत्तमापुढविनेरइया पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दाहिणिल्लेहिंतो अहेसत्तमापुढविनेरइएहिंतो छट्ठीए तमाए पुढवीए नेरइया पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं असंखेज्जगुणा, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दाहिणिल्लेहिंतो तमापुढविनेरइएहिंतो पंचमाए धूमप्पभाए पुढवीए नेरइया पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं असंखेज्जगुणा, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दाहिणिल्लेहिंतो धूमप्पभापुढविनेरइएहिंतो चउत्थीए पंकप्पभाए पुढवीए नेरइया पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं असंखेज्जगुणा, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दाहिणिल्लेहिंतो पंकप्पभापुढविनेरइएहिंतो तइयाए वालुयप्पभाए पुढवीए नेरइया पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं असंखेज्जगुणा, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दाहिणिल्लेहिंतो वालुयप्पभापुढविनेरइएहिंतो दुइयाए सक्करप्पभाए पुढवीए नेरइया पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं असंखेज्जगुणा, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दाहिणिल्लेहिंतो सक्करप्पभापुढविनेरइएहिंतो इमीसे रयणप्पभाए पुढवीए नेरइया पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं असंखेज्जगुणा, दाहिण्णेणं असंखेज्जगुणा। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा पंचेंदियतिरिक्खजोणिया पच्चत्थिमेणं, पुरत्थिमेणं विसेसाहिया, दाहिणेणं विसेसाहिया, उत्तरेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा मनुस्सा दाहिण-उत्तरेणं, पुरत्थिमेणं संखेज्जगुणा, पच्चत्थिमेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा भवनवासी देवा पुरत्थिम-पच्चत्थिमेणं, उत्तरेणं असंखेज्जगुणा, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा वाणमंतरा देवा पुरत्थिमेणं, पच्चत्थिमेणं विसेसाहिया, उत्तरेणं विसेसाहिया, दाहिणेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा जोइसिया देवा पुरत्थिम-पच्चत्थिमेणं, दाहिणेणं विसेसाहिया, उत्तरेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा देवा सोहम्मे कप्पे पुरत्थिम-पच्चत्थिमेणं, उत्तरेणं असंखेज्जगुणा, दाहिणेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा देवा ईसाने कप्पे पुरत्थिम-पच्चत्थिमेणं, उत्तरेणं असंखेज्जगुणा, दाहिणेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा देवा सणंकुमारे कप्पे पुरत्थिम-पच्चत्थिमेणं, उत्तरेणं असंखेज्ज-गुणा, दाहिणेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा देवा माहिंदे कप्पे पुरत्थिम-पच्चत्थिमेणं, उत्तरेणं असंखेज्जगुणा, दाहिणेणं विसेसाहिया। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा देवा बंभलोए कप्पे पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा देवा लंतए कप्पे पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा देवा महासुक्के कप्पे पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा देवा सहस्सारे कप्पे पुरत्थिम-पच्चत्थिम-उत्तरेणं, दाहिणेणं असंखेज्जगुणा। तेण परं बहुसमोववन्नगा समणाउसो! दिसानुवाएणं सव्वत्थोवा सिद्धा दाहिणुत्तरेणं, पुरत्थिमेणं संखेज्जगुणा, पच्चत्थिमेणं विसेसाहिया। | ||
Sutra Meaning : | दिशाओं की अपेक्षा से सबसे थोड़े पृथ्वीकायिक जीव दक्षिणदिशा में हैं, उत्तर में विशेषाधिक हैं, पूर्वदिशा में विशेषाधिक हैं, पश्चिम में विशेषाधिक हैं। दिशाओं की अपेक्षा से सबसे थोड़े अप्कायिक जीव पश्चिम में हैं, विशेषाधिक पूर्व में हैं, विशेषाधिक दक्षिण में हैं और विशेषाधिक उत्तरदिशा में हैं। दिशाओं की अपेक्षा से सबसे थोड़े तेजस्कायिक जीव दक्षिण और उत्तर में हैं, पूर्व में संख्यातगुणा अधिक हैं, पश्चिम में विशेषाधिक हैं। दिशाओं की अपेक्षा से सबसे कम वायुकायिक जीव पूर्वदिशा में हैं, विशेषाधिक पश्चिम में हैं, विशेषाधिक उत्तर में हैं और भी विशेषाधिक दक्षिण में हैं। दिशाओं की अपेक्षा से सबसे थोड़े वनस्पतिकायिक जीव पश्चिम में हैं, विशेषाधिक पूर्व में हैं, विशेषाधिक दक्षिण में हैं, विशेषाधिक उत्तर में हैं। दिशाओं की अपेक्षा से सबसे कम द्वीन्द्रिय जीव पश्चिम में हैं, विशेषाधिक पूर्व में हैं, विशेषाधिक दक्षिण में हैं, विशेषाधिक उत्तरदिशा में हैं, दिशाओं की अपेक्षा से सबसे कम त्रीन्द्रिय जीव पश्चिमदिशा में हैं, विशेषाधिक पूर्व में हैं, विशेषाधिक दक्षिण में हैं और विशेषाधिक उत्तर में हैं। दिशाओं की अपेक्षा से सबसे कम चतुरिन्द्रिय जीव पश्चिम में हैं, विशेषाधिक पूर्वदिशा में हैं, विशेषाधिक दक्षिण में हैं, विशेषाधिक उत्तरदिशा में हैं। दिशाओं की अपेक्षा से सबसे थोड़े नैरयिक पूर्व, पश्चिम और उत्तरदिशा में हैं, असंख्यातगुणे अधिक दक्षिणदिशा में हैं। इसी तरह रत्नप्रभा यावत् अधःसप्तमा के नैरयिकों के विषय में भी दिशाओं की अपेक्षा से यही अल्पबहुत्व जानना। दक्षिणदिशा के अधःसप्तमपृथ्वी के नैरयिकों से छठी तमःप्रभापृथ्वी के नैरयिक पूर्व, पश्चिम और उत्तर में असंख्यातगुणे हैं, और (उन से भी) असंख्यातगुणे दक्षिणदिशामें हैं। इसी तरह दक्षिणदिशा के साथ तमःप्रभापृथ्वी से लेकर शर्कराप्रभापृथ्वी के नैरयिकों का पीछे पीछे की नरक यावत् रत्नप्रभा के नैरयिकों के साथ अल्प – बहुत्व जानना। दिशाओं की अपेक्षा से सबसे थोड़े पंचेन्द्रिय तिर्यंचयोनिक जीव पश्चिम में हैं। पूर्व में विशेषाधिक हैं, दक्षिण में विशेषाधिक हैं और उत्तर में (इनसे भी) विशेषाधिक हैं। दिशाओं की अपेक्षा सबसे कम मनुष्य दक्षिण एवं उत्तर में हैं, पूर्व में संख्यातगुणे अधिक हैं और पश्चिमदिशा में (उनसे भी) विशेषाधिक हैं। दिशाओं की अपेक्षा से सबसे थोड़े भवनवासी देव पूर्व और पश्चिम में हैं। असंख्यातगुणे अधिक उत्तर में हैं और (उनसे भी) असंख्यात – गुणे दक्षिण दिशा में हैं। दिशाओं की अपेक्षा से सबसे अल्प वाणव्यन्तर देव पूर्व में हैं, विशेषाधिक पश्चिम में हैं, विशेषाधिक उत्तर में हैं और उनसे भी विशेषाधिक दक्षिण में हैं। दिशाओं की अपेक्षा से सबसे थोड़े ज्योतिष्क देव पूर्व एवं पश्चिम में हैं, दक्षिण में विशेषाधिक हैं और उत्तर में उनसे भी विशेषाधिक हैं। दिशाओं की अपेक्षा से सबसे अल्प देव सौधर्मकल्प में पूर्व तथा पश्चिम दिशा में हैं, उत्तर में असंख्यातगुणे हैं और दक्षिण में (उनसे भी) विशेषाधिक हैं। माहेन्द्रकल्प तक दिशाओं की अपेक्षा से यही अल्पबहुत्व समझना। दिशाओं की अपेक्षा से सबसे कम देव ब्रह्मलोककल्प में पूर्व, पश्चिम और उत्तर में हैं; दक्षिणदिशा में असंख्यातगुणे हैं। सहस्रारकल्प तक यहीं अल्पबहुत्व जानना। हे आयुष्मन् श्रमणो ! उससे आगे (के प्रत्येक कल्प यावत् अनुतर विमान में चारों दिशाओं में) बिलकुल सम उत्पन्न होने वाले हैं। दिशाओं की अपेक्षा से सब से अल्प सिद्ध दक्षिण और उत्तरदिशा में हैं। पूर्वमें संख्यातगुणे हैं और पश्चिममें (उन से) विशेषाधिक हैं। | ||
Mool Sutra Transliteration : | [sutra] disanuvaenam savvatthova pudhavikaiya dahinenam, uttarenam visesahiya, puratthimenam visesahiya, pachchatthimenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova aukkaiya pachchatthimenam, puratthimenam visesahiya, dahinenam visesahiya, uttarenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova teukkaiya dahinuttarenam, puratthimenam samkhejjaguna, pachchatthimenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova vaukaiya puratthimenam, pachchatthimenam visesahiya, uttarenam visesahiya, dahinenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova vanassaikaiya pachchatthimenam, puratthimenam visesahiya, dahinenam visesahiya, uttarenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova beimdiya pachchatthimenam, puratthimenam visesahiya, dahinenam visesahiya, uttarenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova teimdiya pachchatthimenam, puratthimenam visesahiya, dahinenam visesahiya, uttarenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova chaurimdiya pachchatthimenam, puratthimenam visesahiya, dahinenam visesahiya, uttarenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova neraiya puratthima-pachchatthima-uttarenam, dahinenam asamkhejjaguna. Disanuvaenam savvatthova rayanappabhapudhavineraiya puratthima-pachchatthima-uttarenam, dahinenam asamkhejjaguna. Disanuvaenam savvatthova sakkarappabhapudhavineraiya puratthimapachchatthimauttarenam, dahinenam asamkhejjaguna. Disanuvaenam savvatthova valuyappabhapudhavineraiya puratthima-pachchatthima-uttarenam, dahinenam asamkhejjaguna. Disanuvaenam savvatthova pamkappabhapudhavineraiya puratthima-pachchatthima-uttarenam, dahinenam asamkhejjaguna. Disanuvaenam savvatthova dhumappabhapudhavineraiya puratthima-pachchatthima-uttarenam, dahinenam asamkhejjaguna. Disanuvaenam savvatthova tamappabhapudhavineraiya puratthima-pachchatthima-uttarenam, dahinenam asamkhejjaguna. Disanuvaenam savvatthova ahesattamapudhavineraiya puratthima-pachchatthima-uttarenam, dahinenam asamkhejjaguna. Dahinillehimto ahesattamapudhavineraiehimto chhatthie tamae pudhavie neraiya puratthima-pachchatthima-uttarenam asamkhejjaguna, dahinenam asamkhejjaguna. Dahinillehimto tamapudhavineraiehimto pamchamae dhumappabhae pudhavie neraiya puratthima-pachchatthima-uttarenam asamkhejjaguna, dahinenam asamkhejjaguna. Dahinillehimto dhumappabhapudhavineraiehimto chautthie pamkappabhae pudhavie neraiya puratthima-pachchatthima-uttarenam asamkhejjaguna, dahinenam asamkhejjaguna. Dahinillehimto pamkappabhapudhavineraiehimto taiyae valuyappabhae pudhavie neraiya puratthima-pachchatthima-uttarenam asamkhejjaguna, dahinenam asamkhejjaguna. Dahinillehimto valuyappabhapudhavineraiehimto duiyae sakkarappabhae pudhavie neraiya puratthima-pachchatthima-uttarenam asamkhejjaguna, dahinenam asamkhejjaguna. Dahinillehimto sakkarappabhapudhavineraiehimto imise rayanappabhae pudhavie neraiya puratthima-pachchatthima-uttarenam asamkhejjaguna, dahinnenam asamkhejjaguna. Disanuvaenam savvatthova pamchemdiyatirikkhajoniya pachchatthimenam, puratthimenam visesahiya, dahinenam visesahiya, uttarenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova manussa dahina-uttarenam, puratthimenam samkhejjaguna, pachchatthimenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova bhavanavasi deva puratthima-pachchatthimenam, uttarenam asamkhejjaguna, dahinenam asamkhejjaguna. Disanuvaenam savvatthova vanamamtara deva puratthimenam, pachchatthimenam visesahiya, uttarenam visesahiya, dahinenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova joisiya deva puratthima-pachchatthimenam, dahinenam visesahiya, uttarenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova deva sohamme kappe puratthima-pachchatthimenam, uttarenam asamkhejjaguna, dahinenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova deva isane kappe puratthima-pachchatthimenam, uttarenam asamkhejjaguna, dahinenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova deva sanamkumare kappe puratthima-pachchatthimenam, uttarenam asamkhejja-guna, dahinenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova deva mahimde kappe puratthima-pachchatthimenam, uttarenam asamkhejjaguna, dahinenam visesahiya. Disanuvaenam savvatthova deva bambhaloe kappe puratthima-pachchatthima-uttarenam, dahinenam asamkhejjaguna. Disanuvaenam savvatthova deva lamtae kappe puratthima-pachchatthima-uttarenam, dahinenam asamkhejjaguna. Disanuvaenam savvatthova deva mahasukke kappe puratthima-pachchatthima-uttarenam, dahinenam asamkhejjaguna. Disanuvaenam savvatthova deva sahassare kappe puratthima-pachchatthima-uttarenam, dahinenam asamkhejjaguna. Tena param bahusamovavannaga samanauso! Disanuvaenam savvatthova siddha dahinuttarenam, puratthimenam samkhejjaguna, pachchatthimenam visesahiya. | ||
Sutra Meaning Transliteration : | Dishaom ki apeksha se sabase thore prithvikayika jiva dakshinadisha mem haim, uttara mem visheshadhika haim, purvadisha mem visheshadhika haim, pashchima mem visheshadhika haim. Dishaom ki apeksha se sabase thore apkayika jiva pashchima mem haim, visheshadhika purva mem haim, visheshadhika dakshina mem haim aura visheshadhika uttaradisha mem haim. Dishaom ki apeksha se sabase thore tejaskayika jiva dakshina aura uttara mem haim, purva mem samkhyataguna adhika haim, pashchima mem visheshadhika haim. Dishaom ki apeksha se sabase kama vayukayika jiva purvadisha mem haim, visheshadhika pashchima mem haim, visheshadhika uttara mem haim aura bhi visheshadhika dakshina mem haim. Dishaom ki apeksha se sabase thore vanaspatikayika jiva pashchima mem haim, visheshadhika purva mem haim, visheshadhika dakshina mem haim, visheshadhika uttara mem haim. Dishaom ki apeksha se sabase kama dvindriya jiva pashchima mem haim, visheshadhika purva mem haim, visheshadhika dakshina mem haim, visheshadhika uttaradisha mem haim, dishaom ki apeksha se sabase kama trindriya jiva pashchimadisha mem haim, visheshadhika purva mem haim, visheshadhika dakshina mem haim aura visheshadhika uttara mem haim. Dishaom ki apeksha se sabase kama chaturindriya jiva pashchima mem haim, visheshadhika purvadisha mem haim, visheshadhika dakshina mem haim, visheshadhika uttaradisha mem haim. Dishaom ki apeksha se sabase thore nairayika purva, pashchima aura uttaradisha mem haim, asamkhyatagune adhika dakshinadisha mem haim. Isi taraha ratnaprabha yavat adhahsaptama ke nairayikom ke vishaya mem bhi dishaom ki apeksha se yahi alpabahutva janana. Dakshinadisha ke adhahsaptamaprithvi ke nairayikom se chhathi tamahprabhaprithvi ke nairayika purva, pashchima aura uttara mem asamkhyatagune haim, aura (una se bhi) asamkhyatagune dakshinadishamem haim. Isi taraha dakshinadisha ke satha tamahprabhaprithvi se lekara sharkaraprabhaprithvi ke nairayikom ka pichhe pichhe ki naraka yavat ratnaprabha ke nairayikom ke satha alpa – bahutva janana. Dishaom ki apeksha se sabase thore pamchendriya tiryamchayonika jiva pashchima mem haim. Purva mem visheshadhika haim, dakshina mem visheshadhika haim aura uttara mem (inase bhi) visheshadhika haim. Dishaom ki apeksha sabase kama manushya dakshina evam uttara mem haim, purva mem samkhyatagune adhika haim aura pashchimadisha mem (unase bhi) visheshadhika haim. Dishaom ki apeksha se sabase thore bhavanavasi deva purva aura pashchima mem haim. Asamkhyatagune adhika uttara mem haim aura (unase bhi) asamkhyata – gune dakshina disha mem haim. Dishaom ki apeksha se sabase alpa vanavyantara deva purva mem haim, visheshadhika pashchima mem haim, visheshadhika uttara mem haim aura unase bhi visheshadhika dakshina mem haim. Dishaom ki apeksha se sabase thore jyotishka deva purva evam pashchima mem haim, dakshina mem visheshadhika haim aura uttara mem unase bhi visheshadhika haim. Dishaom ki apeksha se sabase alpa deva saudharmakalpa mem purva tatha pashchima disha mem haim, uttara mem asamkhyatagune haim aura dakshina mem (unase bhi) visheshadhika haim. Mahendrakalpa taka dishaom ki apeksha se yahi alpabahutva samajhana. Dishaom ki apeksha se sabase kama deva brahmalokakalpa mem purva, pashchima aura uttara mem haim; dakshinadisha mem asamkhyatagune haim. Sahasrarakalpa taka yahim alpabahutva janana. He ayushman shramano ! Usase age (ke pratyeka kalpa yavat anutara vimana mem charom dishaom mem) bilakula sama utpanna hone vale haim. Dishaom ki apeksha se saba se alpa siddha dakshina aura uttaradisha mem haim. Purvamem samkhyatagune haim aura pashchimamem (una se) visheshadhika haim. |